dinsdag 7 februari 2012

Valentijnsmenu, om je lief mee te verleiden!

Over een week is het Valentijnsdag! De dag om je lief ( of lief-in-wording!) extra te verwennen. Malshertje presenteert hierbij haar Valentijnsmenu, want Malshertje weet als geen ander; liefde gaat door de maag! Veel van deze recepten kan je van te voren bereiden, zodat je niet deze romantische avond alleen in de keuken doorbrengt, maar samen aan tafel zit.

Het menu bestaat uit vier gangen:

Voorgerecht: Verliefd Groente Stel

Tussengerecht: Liefdevolle Rode Bietensoep

Hoofdgerecht: Lovely Roodlof en rijst met bieslookdressing

Dessert: Liefdes Wolkjes met rood fruit



Verliefd groente stel

Ingrediënten voor 2 personen
halve winterwortel in kleine blokjes
halve courgette in kleine blokjes
halve pompoen in kleine blokjes
bieslook
3 eetlepels olijfolie
Peper en Zout

Ingrediënten voor de paprika dressing
1 paprika in hele kleine stukjes
1 scheutje slagroom
150 ml groente bouillon
1 sjalotje
Halve teen knoflook
2 theelepels paprikapoeder
Peper en zout

Bereiding
Als je alle groente in kleine blokjes hebt gesneden bak je deze op hoog vuur. Schud regelmatig de pan. Er mag een klein bruin laagje op de groente komen. Je bakt de groente in 10 a 15 minuten gaar.
Hak 8 stengels bieslook fijn en meng dit met de olijfolie. Breng dit op smaak met peper en zout.

Ondertussen snij je de paprika heel fijn. Fruit een sjalotje en een halve teen knoflook in een steelpannetje. Voeg hier de paprika bij en bak het kort aan. Giet de bouillon toe en laat het geheel een kwartier stoven. Voeg hier op gevoel de slagroom bij en breng op smaak met peper en zout.
Pureer dit met een staafmixer tot een glad geheel. Zorg dat het warm blijft.

Meng het olie/bieslook mengsel met de groente. Doe dit met een lepel in een stekertje en druk stevig aan. Haal dan het stekertje voorzichtig weg. Maak twee tartaartjes per bord. Leg hier twee stengels bieslook op en dresseer de saus. 






Liefdevolle Rode Bietensoep

Ingrediënten voor 2 personen
2 grote rode rauwe rode bieten
1 of 2 voorgekookte rode biet(en)
1 lt groentebouillon
Verse dille, gehakt.
1 eetlepel citroensap
peper en zout naar smaak
Meloenbolletjesuitsteker
Zeef

Bereiding
Schil de rauwe bietjes. Rasp de rauwe bietjes boven de soeppan.  Breng de rasp aan de kook met de groentebouillon en de eetlepel citroen.  Laat voor 20 minuten koken.  Steek ondertussen met een meloenbolletjes steker bolletjes uit de gekookte biet.
Zeef de soep, vang de bouillon op. Breng op smaak met peper en zout.

Schep een lepel soep in een bord, schep er de bolletjes gekookte biet bij en garneer met de dille.

Ingrediënten voor de geitenkaas-harten
2 plakjes bladerdeeg
zakje geraspte Hollandse geitenkaas
verse peper uit de molen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snij, met een scherp mesje 4 kleine of 2 grote harten uit het bladerdeeg. Bestrooi met de geitenkaas en maal er verse peper over.
Zet in de oven voor ongeveer 12 minuten, of totdat de harten mooi goudbruin zijn en de kaas een beetje gesmolten is.

Serveer de harten bij de soep.




Lovely roodlof en rijst met bieslookdressing

Ingrediënten
1 of 2 stronkjes roodlof ( de rode variant van witlof )
bakje kastanjechampignons, in plakjes gesneden
1 rode ui, gesnipperd
een teen knoflook, uit de pers
70 gram brie, in kleine blokjes
120 gram basmatirijst
Verse bieslook
Olijfolie
2 theelepels rode wijn azijn
Zout en peper uit de molen
staafmixer

Bereiding
Kook de rijst gaar, zoals beschreven op de verpakking. Doe bieslook, olie en azijn in de mixbeker van de staafmixer, maal er peper boven en mix tot een mooie groene dressing. Proef de dressing en voeg nog iets meer van de ingrediënten toe op smaak.

Verwarm in een pannetje een beetje olijfolie, fruit hierin de knoflook en de ui. Voeg de plakjes champignons toe. Schep af en toe om.
Pel de buitenste bladeren van de roodlof en gooi weg. Pel dan 4 mooie ronde bladeren van de roodlof en leg die op twee borden. De rest van de roodlof gebruiken we niet ( zie hieronder). Breng de champignons op smaak met peper en zout. Laat uitlekken in een vergiet. Roer er blokjes brie doorheen. Giet de rijst af. Vul de roodlof met het groente/brie mengsel. Draai er een beetje verse peper overheen. Schep er de rijst naast, of druk het aan in een rond bakje en stort het daarna op het bord. Druppel er wat van de bieslookdressing overheen.

Serveer direct.




Je houd wel wat roodlof over aan dit recept. De volgende dag kan je een lekkere roodlofsalade maken. Dit recept is een variatie op die van Janneke Vreugdehil van NRCnext.nl/koken. Snij de roodlof in dunne reepjes, en schep dit om met een zakje veldsla. Rooster hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze daarna in kleinere stukjes. Maak een dressing van 2 el rode wijn azijn, 3 el olijfolie, 1 tl honing en 1 el mosterd. Breng op smaak met peper. Schep de dressing door de sla. Bestrooi met de hazelnoten en in reepjes gesneden zongedroogde tomaat uit een potje met olie.


Liefdes wolkjes met rood fruit

Ingrediënten voor 2 personen
3 eiwitten
150 gram witte basterd suiker
1 theelepel maïzena
1 theelepel witte wijn azijn
Bekertje slagroom (zelf opkloppen zonder suiker)
4 eetlepels granaatappel pitjes
2 eetlepels frambozen
3 eetlepels gesneden aardbeien
Poedersuiker
(spuitzak)
Mixer
Oven + bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden.
Splits de eieren. En doe de eiwitten in een vetvrije kom. Mix deze op een hoog tempo bijna stijf.
Voeg de suiker in delen toe aan de eiwitten en klop het stijf. Niet te lang! Want dat heeft een averechts effect. Gebruik een lepel om het eiwit op de bakplaat te leggen. Je kunt ook een spuit zak gebruiken. Maak kleine bolletjes met een deukje erin. Hier kan je straks het slagroom en fruit in leggen.
Schuif de bakplaat in de oven en zet de temperatuur direct naar 150 graden.
Bak de merengue’s 40 minuten. Zet de oven uit en laat de deur dicht! Als de oven is afgekoeld haar je de bakplaat uit de oven en laat je ze nog verder afkoelen.

Klop nu de slagroom stijf en smeer dit uit over de merengue’s en strooi daar het rode fruit over.
Om het af te maken strooi je er nog wat poedersuiker overheen.  



Tips:
Zorg dat al het materiaal waar je mee werkt vrij is van vet, afwasmiddel en water. Als er maar een klein beetje vet of dergelijks achterblijft krijg je het eiwit niet stijf. Je kunt met citroensap alles afnemen en vetvrij maken.

Je kunt van een snoepzak een spuitzak maken. Als je de zak gevuld hebt knip je het puntje eraf.

Laat de oven dicht! Hoe nieuwsgierig je ook bent. Ze storten geheid in.
Het azijn en de maïzena zorgen ervoor dat het eiwit stijf blijft dus vergeet dit niet.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten