zondag 26 februari 2012

Tomaten risotto met gepofte knoflook en pompoen uit de oven

Ingrediënten voor 2 personen
Ongeveer 0,5 liter kruidenbouillon, kokend op een pitje naast je risotto pan
100 gram risottorijst
1 rode ui, gesnipperd
4 (of meer naar smaak) teentjes knoflook, in de schil
100 ml droge witte wijn
2 trostomaten, in blokjes
een halve pompoen (oranje of groene schil)
een handje rucola sla
150 gram grana pardano, geraspt

chilipeper, verse (citroen)peper van de molen, zout, tijm, rozemarijn, olijfolie

Zo maak je het:
Maak de pompoen schoon en snij in plakjes. Ik schil de pompoen nooit, de schil van een biologische pompoen is eetbaar. De oranje schil wordt zacht, die van een groene pompoen blijft wat knapperig, wat een mooi contrast met de zachte risotto oplevert.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de pompoen in een ovenschaal en bestrooi met de kruiden naar smaak, druppel er 4 eetlepels olie overheen en meng goed door elkaar. Leg er de teentjes knoflook tussen (laat deze in hun schilletje). Zet de schaal in de over voor 45 minuten. Schep halverwege een keer flink om.

Maak dan de risotto. Fruit een uitje in een beetje olijfolie voor een minuut of 3, voeg de risottorijst toe en schep om, blijf roeren, zorg ervoor dat alle rijstkorrels een olijfolielaagje krijgen. 
Blus af met een droge witte wijn en blijf roeren. Als de wijn helemaal is opgenomen door de rijst voeg je een soeplepel bouillon toe en blijf je roeren. Zorg ervoor dat de risotto al die tijd blijft koken. Als de bouillon helemaal is opgenomen door de rijst, voeg je weer een lepel bouillon toe, zo ga je door totdat de rijst gaar is. Ondertussen blijf je goed roeren. Voeg bij de 3e soeplepel de blokjes tomaat toe en roer deze er ook goed doorheen.

Proef of je risotto na ongeveer 20/25 minuten gaar is. Zo ja, breng op smaak met peper, roer er 75 gram grana pardano doorheen en zet het vuur uit, leg de deksel op de pan en laat 3 minuten zo staan. Zo niet, schep nog een soeplepel bouillon erbij en laat nog even doorkoken totdat de risotto gaar is.
Haal de pompoen uit de oven,  haal de knoflook voorzichtig uit zijn schilletje.

Schep in mooie diepe borden een flinke lepel risotto, verdeel er pompoen overheen en een plukje rucola, leg er wat gepofte knoflook tussen en strooi er de overige kaas overheen. Serveer direct.

Tip: pompoen is lastig te snijden, als ie helemaal nog mooi rond is. Ik stop ‘m in een oude plastic zak (een oude broodzak, zonder kruimels) en laat de pompoen flink hard  op de tegels buiten vallen. Dan breekt de pompoen in stukken en kan je veel gemakkelijk het verder in stukken snijden. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten