maandag 18 juni 2012

Zomerstamppotje van Postelein


Een typische seizoensgroente op dit moment is postelein. Voor mijn generatie onbekend en een vergeten groente. Na wat research op internet  blijkt dat deze groente heel gezond is.Onder het recept vind je de voedingswaarde van postelein. Vooral als je het rauw eet. Sommige mensen kunnen de smaak als aards en ‘grassig’ ervaren. Malshertje wilde deze super groente zelf wel eens proberen. Hieronder het resultaat van een stamppotje rauwe postelein.


Ingredienten voor 4 personen:
500 gram postelein
1,5 kilo aardappels
2 uien gesnipert
1 teen knoflook geperst
1 rode paprika in dunne reepjes
1 plak Emmentaler in blokjes
1 bakje zure room
olijfolie
peper
zout

Bereiding
Was de postelein goed en verwijder de dikke grote wortels. De steeltjes van de postelein kan je prima eten.
Kook de aardappels gaar. Fruit ondertussen in ruim olie de ui en knoflook. Voeg daarna de paprika toe. Laat dit langzaam gaar worden. De smaakjes van de ui, knoflook en paprika trekken in de olie.
Stamp de aardappels en voeg de zure room en daarna de postelein toe. Roer goed door en voeg zout en ruim peper toe. Als de stamppot nog wat droog is kun je nog wat olie door de stamppot roeren. Roer ook nog de blokjes Emmentaler er door heen.
Leg de stamppot op de borden en leg daarboven op het paprika en ui mengsel. Gebruik de olie die over is als een jus en sprenkel dit over de stamppot.

Lekker met een glas rosé.











Energetische waarde
42 kJ
1 gram
1 gram
0,2 gram
20 mg
1,70 mg
0,06 mg
0,04 mg
130 mg
3 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten