donderdag 11 oktober 2012

Gegrilde pompoensoep


Pompoenen zijn nu al over the place. Een fijne herfstgroente die inmiddels in (bijna) ieder huishouden is ingeburgerd. Soep maken is een van de makkelijkste manieren om pompoen te verwerken. De meeste mensen koken de pompoen gaar en pureren dan de soep glad.
Ik heb de pompoen de andere groenten en kruiden gegrild in de oven. Hierdoor blijven de smaken behouden en zijn intenser. Door de gember en komijnzaad krijgt de soep iets pittigs en warms. Dus voor die koude herfstavonden heel geschikt!

Dit heb je nodig:
1 grote pompoen (oranje of groen) in grove stukken zonder schil
1 rode paprika in 8 parten
1 rode ui in 8 parten
5 tenen knoflook in de schil
5 cm gember in dunne plakjes
3 takjes rozemarijn
3 takjes tijm
3 blaadjes laurier
5 kruidnagels
1 liter bouillon
2 theelepels gemalen komijnzaad
Olijfolie
Peper en zout
scheutje room per kom
Blender of staafmixer.


Zo maak je het:
Schil de pompoen en snij in grove stukken. Leg deze samen met de paprika, ui, knoflook, gember, rozemarijn, tijm, laurier en de kruidnagels in een ovenschaal.
Sprenkel hier ruim olie over. Zorg dat overal olie op zit, dus hussel alles lekker door elkaar met je handen zoals Jamie O. altijd doet. 
Rooster deze 45 minuten in de oven. Kijk wel of de pompoen wel echt gaar is.
Verwarm ondertussen de bouillon.

Schep nu alleen de groente en de gemberstukjes in de blender. De rest van de kruiden laat je in de ovenschaal liggen. Knijp de knoflook uit hun velletjes en doe ze ook in de blender. Deze zijn nu boterzacht en zoet van smaak. Giet de warme bouillon erbij.
Blend net zo lang totdat er een gladde substantie ontstaat. Het kan zijn dat de soep in twee delen door de blender moet halen omdat het niet past.

Giet de soep in de pan en voeg daar het gemalen komijnzaad bij en breng op smaak met peper en zout. Laat de soep warm worden en serveer met een scheutje room.

Natuurlijk lekker met een stukje brood of soepstengel. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten