donderdag 18 oktober 2012

Oma's Ketelkoek



Smaken en geuren zijn een groot onderdeel van emoties en gevoelens die mensen hebben. Als ik aan een stukje van mijn jeugd denk, zie ik het beeld voor mij dat ik als jong meisje tegenover mijn overgrootoma Klaasje zit. Wij zitten bij mijn oma aan tafel ketelkoek te eten. Dit was een van de lievelingsgerechten van mijn overgrootoma. Mijn oma heeft het na het overlijden van Klaasje nooit meer gemaakt. Toch is het nooit uit mijn gedachten gegaan en heb ik een ketelkoekpan gekocht en het zelf gemaakt.
Sommige mensen kennen ketelkoek ook wel als poffert. Dus als je ook zo’n pan wil kopen kun je het beste op zoek gaan naar een poffertpan. Je kunt ze op marktplaats vinden.

Ketelkoek bak je niet in de oven maar kook je au bain marie gaar. Het is lekker om het warm te eten met een stroopsaus.

Dit heb je nodig:
300 gram bloem
1 mespunt zout
4 theelepels gist
3 dl warme melk
1 theelepel suiker
1 ei
150 gram mix rozijnen, krenten, sucade
paneermeel

Voor de saus:
30 gram bloem
4 dl melk
50 gram boter
150 gram stroop

Zo maak je het:
Zeef de bloem in een kom. Voeg hier het zout en de gist bij. Maak een kuiltje en giet de melk hier in. Roer met de mixer totdat het een glad beslag zonder klontjes is. Meng hierna het ei en de rozijnen en krenten erdoor.
Laat dit deeg op een vrij warme plek een uur rijzen.
Beboter de ketelkoek pan en bestrooi daarna met paneermeel.
Zet een grote pan met water op het vuur en breng dit aan de kook.
Vul de ketelkoekpan met het beslag en doe de deksel op de pan.
Zet de ketelkoekpan in de grote pan en kook de koek in twee uur gaar. Prik met een sateprikker om te kijken of de koek wel echt gaar is.
Tip: zet iets zwaars op de ketelkoekpan, want deze kan gaan drijven.

Zo maak je de saus:
Roer met een garde de bloem met een paar scheuten koude melk tot een glad mengsel. Breng de rest van de melk aan de kook en schenk al roerende het bloemmengsel erbij. Kook dit zachtjes 10 minuten en blijf doorroeren. Neem de pan van het vuur en roer de boter en dan de stroop erdoor.

Schenk de warme saus over de warme ketelkoek. Geniet van dit typische Hollandse gerecht. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten