dinsdag 30 oktober 2012

Rode Kool Taartjes

Het is herfst! De liefde van een der Malse Herten roept al weken dat hij Rode Kool Taartjes wil voor het avondeten. Het Malse Hert in kwestie vindt het echt een herfstgerecht. En dit weekend was het dan ook feest.

Rode kool kan je het hele jaar door eten, vers van de krop, maar natuurlijk ook uit een potje. Dit keer komt de rode kool uit een potje, omdat de rest van het recept ook al wat bewerking nodig heeft.


Rode Kool Taartjes
Hoofdgerecht, 2 taartjes, een taartje per persoon.



Wat heb je nodig?
-       Klein potje rode kool, uitgelekt
-       3 plakjes bladerdeeg, ontdooid
-       2 grote kruimige aardappelen, of 10 kleintjes/krieltjes, geschild en in stukjes
-       2 teentjes knoflook, uit de pers
-       2 theelepels Italiaanse of Provinciaalse kruiden
-       zachte geitenkaas, ongeveer 80 gram, in brokjes
-       Klein beetje warme melk
-       Boter of olijfolie, peper en zout

-       een persoons ovenschaaltjes, of mini-springvormen
-       bakpapier

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een pan water op het vuur en kook hierin de stukjes aardappel gaar. Stamp tot een puree met de boter/olijfolie, melk, peper en zout en knoflook. Roer een van de twee theelepels kruiden, en de helft van de geitenkaas erdoor heen. Zet weg.

Bekleed ondertussen de bakvormen met het bakpapier, en leg het bladerdeeg erin. Maak een zo strak mogelijk bakje van bladerdeeg, dicht eventuele gaten en kieren met het 3e plakje bladerdeeg. Zet in de oven voor 10 minuten.

Haal de ovenschaaltjes met bladerdeeg uit de oven en vul met de aardappelpuree, schep daarboven op een laagje rode kool. Verdeel de overige geitenkaas erover en  strooi er de andere theelepel kruiden overheen. Maal er ook wat peper over.

Zet de oven warmer, naar 220 graden. Zet de taartjes 15 minuten in de oven.
Haal de taartjes na 15 minuten uit de oven en zet voor een paar minuten weg, zo worden ze iets steviger, haal ze uit de ovenschaaltjes of springvormen en serveer direct.

Lekker met een stevige salade van gemengde sla, tomaatjes, zwarte olijven en gemarineerde ui, bestrooid met croutons.


1 opmerking: