maandag 4 maart 2013

Vega Borsjt door gastredacteur Fetsje Anema


We hebben weer een nieuwe gastredacteur! En dit keer met een internationaal gerecht. 

Fetsje is afgelopen jaar naar Moskou geweest en heeft daar Borsjt gegeten. 
Borsjt? Is dat niet een raar stoofgerecht met onherkenbaar vlees en vet? We horen jullie het denken. Klopt! Maar in Rusland zijn er ook vegetariërs en dus ook vega Borsjt. Heel gezond en voor de laatste winterweek heel geschikt. Fetsje maakte voor Malshertje deze heerlijke Borsjt. 





Recept voor ca. 3 liter Vegetarische Borsjt

Ingredienten:
4 rode bieten
1 winterpeen
1 ui
3 tomaten
2 aardappels
2 stengels bleekselderij
100 gram kool (witte kool/spitskool)
2 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
Klein blikje tomatenpuree
1 el (basterd) suiker
2 l groentenbouillon
Bos verse dille
Peper
Zout
(Olijf)olie
Creme fraiche

Benodigdheden:
Grote pan
Hapjespan / wok
Staafmixer

Bereidingswijze:
Kook de bouillon in de grote pan. Snijd de wortel, bietjes, aardappel, ui, knoflook en bleekselderij in blokjes en fruit alles lekker in de wok met een beetje olie.
Voeg dan de tomaten (in stukjes), de puree, laurierblaadjes, suiker, peper en zout toe. Laat het geheel 10 tot 15 minuten stomen. Voeg evt. een beetje bouillon toe.
Voeg de groenten toe aan de bouillon en laat het geheel een minuut of 10 koken, tot de groenten gaar zijn (beetje bite is wel lekker, dan wordt de soep ook minder glad).
Haal de laurier even uit de soep en pureer het geheel.
Voeg de fijn gesneden kool toe en doe de laurierblaadjes ook weer terug.
Laat het geheel nog even koken, totdat de kool lekker zacht is. Op smaak maken met peper en zout, en evt. nog wat suiker.
Serveer de soep met een schep room en flink wat dille. Lekker met verse broodjes (bruin) uit de oven en wat geitenkaas.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten