zondag 11 september 2011

Notenrijstsalade met komkommer, doperwt en zongedroogde tomaatjes

Vandaag is het Vergeten Boodschappen Te Doen- Zondag voor mij. Ik ben gisteren vergeten boodschappen te doen en zo nu en dan is dat helemaal niet erg. Ik heb eigenlijk altijd een gevulde voorraadkast zodat met al die voorraad-producten ook wel iets lekkers te maken valt. Zo ligt er altijd een zak diepvriesdoperwtjes in de diepvries en staat er een potje met zongedroogde tomaten op olie in de kast.  Hierbij een rijstsalade, ik heb het gegeten met lekker ciabatta-brood en olie als hoofdgerecht maar het kan ook heel goed als bijgerecht bij de bbq.


Notenrijstsalade met komkommer, doperwt en zongedroogde tomaatjes
voor ongeveer 4 personen

Ingredienten:
400 gram notenrijst ( van Lassie of eigen merk supermarkt)
1 rode ui, gesnipperd
250 gram diepvriesdoperwtjes
Half potje zongedroogde tomaatjes op olie
Halve komkommer
Stukje Pecorino ( Italiaanse schapenkaas)
Rode wijnazijn
6 eetlepels extra vierge olijfolie
2 theelepels gedroogde kruizemunt
1 theelepel gedroogde bieslook
draaimolen peper naar smaak


Maak eerst de kruidenolie, zodat die smaken alvast goed kunnen intrekken. Doe de 6 eetlepels olie in een kommetje, voeg daar de kruizemunt en bieslook aan toe en roer goed door. Voeg er een paar draaien van de pepermolen aan toe en roer nogmaals goed door. Zet apart.

Doe de gesnipperde rode ui in een ander kommetje en schenk er zoveel rode wijnazijn op, zodat de ui net onder staat. De zure azijn neemt de scherpte van de ui weg en geeft zo een mild zurig uiensmaakje aan de ui. Zet apart.

Kook de notenrijst gaar zoals vermeld staat op de verpakking. Kook de bevroren doperwtjes 3 minuten in een andere pan. Giet daarna de doperwtjes af in een vergiet en laat schrikken met koud water.

Snij zongedroogde tomaatjes in stukjes en doe deze in een grote saladeschaal. Snij de komkommer in twee helften, schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit en snij daarna de komkommer in kleinere stukjes.

Doe de gare en afgegoten rijst en de doperwtjes bij de zongedroogde tomaatjes in de schaal en schep om. Giet de ui af, de azijn gebruik je niet meer. Doe de ui en de stukjes komkommer ook bij de rijst in de schaal.











Rasp pecorino schrof boven de salade en schep dit door, voeg de kruidenolie toe en verdeel goed door de rijst. Draai nog wat extra peper boven de salade, naar smaak.

Zet de schaal op tafel en dien direct op. Aan tafel kan je zelf nog extra Pecorino naar smaak raspen. De salade is lauwwarm of koud het lekkerst. Als er over is, laat je het helemaal goed afkoelen en bewaar in de koelkast. De volgende dag zijn de smaken van de salade extra goed ingetrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten