vrijdag 23 september 2011

Pompoensoep

Er is niks zo fijn dan op zaterdagmiddag als de bladeren rood en oranje kleuren en het knisperfris is buiten een lekker pompoensoepje te eten. 
Deze maand zijn de pompoenen in alle soorten en maten te krijgen.
Zo was ik laatst op de Bijenmarkt in Bussum wat inmiddels een begrip geworden is. Daar verkochten ze bergen met pompoenen! Zie foto. 
We moeten toegeven, het is een flinke klus om een pompoen in stukken te snijden/hakken. En ook nog van schil te ontdoen. Sommige mensen eten de schil wel, het is net wat je gewend bent. 
Ik geef de soep graag een herfstsmaak door rode wijn en kaneel te gebruiken. 


 Ingrediënten

Oranje pompoen
Rode ui
Gele paprika
2 tomaten
1 teen knoflook
2 takjes rozemarijn
1 bouillon blokje voor 1 liter water
150 ml crème fraise
Margarine of olijfolie
Laurierblad 
Kaneel of Kardemon
Kruidnagel (naar smaak)
Voor de liefhebber scheutje rode wijn (geeft een donkere herfstsmaak)

Bereiding
Halveer de pompoen. Snij het in grove stukken en haal de schil eraf. Snij het daar in kleine blokjes.
Snipper de sjalotten en de knoflook. Snij de paprika en tomaat in blokjes.
Verhit in een grote soeppan een flink stuk margarine en wat olie. Fruit de sjalotten en knoflook aan. Doe de stukken pompoen erbij en bak deze  5 minuten en schep regelmatig om.
Voeg daarna  paprika en tomaat toe. Gooi er een flinke scheut rode wijn bij. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten stoven.


Kook onder tussen een liter water voeg dit bij de groenten met een bouillonblokje, een laurierblad.
Hak de rozemarijn fijn en voeg deze toe.
Breng het aan de kook en laat het 30 min zachtjes doorkoken. (de pompoen is gaar als je een stukje uit de pan haalt en dat met een vork makkelijk kan plat drukken)


Pureer met een staafmixer de soep tot een gladde substantie. Extra glad maak je de soep door het door een zeef te halen.
Voeg de crème fraiche toe. En mix dit erdoor.  Dit kan ook bij opdienen worden toegevoegd. Het word anders bij afkoelen een soort pudding. Pas op met crème fraiche,  het word gauw te vet!
Breng op smaak met peper en zout. Hier mag je best veel van gebruiken, pompoen is gauw flauw van smaak.

De soep vult snel en is prima als hoofdmaaltijd. Maar een in een klein kopje zeer geschikt als voorgerecht. Serveer er Turks brood met gorgonzola dit is lekker pittig en een goede combinatie met de soep.


1 opmerking: