zondag 20 november 2011

Ouderwetse Pepernoten



Je ziet ze deze tijd van het jaar weer in de winkels liggen. Pepernoten of zijn het kruidnoten, hoe moeten we ze  eigenlijk noemen? En waar komt het vandaan? Ik dacht zelf dat ik het heus wel wist. Maar een rondje google bracht bij mij met dit verhaal. Ja, van Wikipedia… maar zeer informatief. Je vind het onder de bereidingswijze van de pepernoten.

 
Ingrediënten
Voor ongeveer 50 Pepernoten

250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
250 gram vloeibare honing
1 ei op kamertemperatuur
1 eetlepel speculaas- of koekkruiden
1 theelepel gemalen anijszaad
beetje zout

Bereidingswijze:
Meng in een kom de honing, het ei, speculaas-koekkruiden, zout en het gemalen anijszaad.
Gemalen anijszaad is bijna niet te vinden. Hele zaadjes daarin tegen wel. Ik heb een zakje bij de Turkse supermarkt gehaald. Ik vijzel de zaadjes even stevig en daarna hak ik ze fijn met een scherp mes. 

Het mengen gaat het beste met een lepel omdat het een heel plakkerig beslagje word. Voeg al roerende steeds wat van het bakmeel toe. Steeds een beetje totdat het is opgenomen door de honing totdat al het bakmeel erdoor heen zit.
Laat het nu een uur rusten in de koelkast.

Verwarm je oven op 200 graden.
Het deeg is erg plakkerig dus bestuif je werkblad met wat bloem. Rol van het deeg gelijke stroken en maar daar weer dobbelsteentjes van. Leg ze ruim uit elkaar op de bakplaat. Ze rijzen zeker 30
procent.  Bak de pepernoten 10 a 15 minuten. Laat ze niet te bruin worden, anders worden ze hard en niet lekker. Ze moeten de structuur krijgen van taai taai.
 
Tip: bak de pepernoten niet op een bakplaat maar op een rooster met 
bakpapier. Mocht het bakken te snel gaan verbranden ze aan de onderkant 
aan en worden de pepernoten keihard. 











 Pepernoten en Sinterklaas hoe zat het ook al weer?

Een pepernoot is een snoepgoed dat vaak met Sinterklaas wordt gegeten en van roggemeel gemengd met een beetje anijs wordt gemaakt. Pepernoten worden van hetzelfde deeg gemaakt als taai-taai.
De gebruikelijke wijze van opdienen is dat men de pepernoten door de kamer strooit, zodat de kinderen ze kunnen opzoeken. De strooiende arm wijst terug op het oude symbool van vruchtbaarheid, op de boer die zijn akker met zaad bestrooit. Van oudsher werd dit vruchtbaarheidsritueel begin december uitgevoerd, een beetje te vergelijken met het strooien van rijst of confetti, hetgeen tegenwoordig vaak op bruiloften gebeurt.

Vroeger werden de pepernoten met muntstukken gemengd, tegenwoordig met suikergoed. Het strooien met munten stamt van een oude legende waarbij de heilige Sint Nicolaas drie jonge meisjes tegenkwam, wier vader de bruidsschat niet kon betalen en zijn dochters dwong om de prostitutie in te gaan. Sint Nicolaas wierp ze toen een hoeveelheid munten toe, waarmee ze alsnog hun bruidsschat konden betalen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten