zaterdag 12 november 2011

Pastinaak uit de oven & gierst met amandelen, kaas en peterselie


 Een nieuwe liefde is ontdekt: gierst! Ik at al graag couscous, bulgur en rijst. Gierst ligt hier natuurlijk dichtbij maar is ook een mooie afwisseling, het heeft een stevige bite en eigen smaak, waardoor je het ook lekker kaal kan eten. Gierst vult flink en zet uit tijdens het koken. Hou ongeveer 60/70 gram gierst per persoon aan.



Gierst met kaas, peterselie en amandelen

Pastinaak uit de oven

Warme tomaatjes voor erbij

Voor 2 personen

Pastinaak uit de oven
2 pastinaken
10 blaadjes verse salie
olijfolie
peper en zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 210 graden.
Was de pastinaken grondig. Ik doe dit met een groenteborsteltje, onder de koude kraan.
Snij de punt en de steelaanzet van de pastinaak. Schil eventueel met de dunschiller de pastinaak. Snij de pastinaak door midden en daarna in ongeveer gelijke stukken. Snij 10 blaadjes salie in reepjes en doe dit in een kommetje met olijfolie en zout en peper, roer goed door elkaar.  Bekleed een ruime ovenschaal met bakpapier. Verdeel de pastinaak in de ruime schaal en giet er de salie-olie overheen. Hussel goed om en dek af met zilverfolie. Zet plusminus 25 minuten in de oven. Haal de laatste 10 minuten de zilverfolie er van af, controleer of de pastinaken gaar zijn.


Gierst met kaas, peterselie en amandelen
150 gram gierst (te koop bij de natuurwinkel/biologische supermarkt)
handje geroosterde amandelen  (gehakt)
80 gram oude geraspte kaas
handje platte peterselie  (gehakt)

Kook de gierst in water in een pannetje, volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg bij het koken een scheutje olijfolie en een snufje grof zeezout toe.  Roer regelmatig en zet het vuur laag, kijk uit voor aanbranden. Kook voor ongeveer 20 minuten. Proef of de gierst gaar is.

Doe de gierst, gehakte amandelen en gehakte peterselie in een kom en mix goed. Voeg er de kaas bij en schep voorzichtig om. Proef of er nog peper en zout bij moeten.


Warme tomaatjes  voor erbij
4 tomaten

Snij grote tomaten in kwarten, kleinere kunnen door de helft. Verhit een koekenpan. Bak de tomaatjes in de pan, roer niet. Zet het vuur laag. Draai na 2 minuten de tomaatjes om.
Zet na 2 minuten het vuur uit.
Maak ondertussen het bord op: Ik heb –heel jaren 90- de gierst in een kommetje gedaan, dit een beetje aangedrukt en het daarna op het bord gestort waardoor je zo’n bolletje gierst krijgt. Leg daarnaast de pastinaakrepen, lepel er een beetje van de salie-olie die overheen.  Haal voorzichtig met een spatel de tomaatjes uit de pan en leg ze op het bord. Maal er verse peper overheen. Serveer direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten