zaterdag 26 november 2011

Soep van pastinaak met gebakken paddenstoelen


Pastinaak is een prachtige groente voor soep. Als je pastinaak mixt, met de staafmixer dan wordt 'ie lekker zalvig, waardoor de soep direct bindt. Je hoeft dus geen aardappel of net zo iets mee te laten koken. Pastinaak is met veel andere groenten en smaken te combineren. Deze keer met paddenstoelen. Maar ik kan me ook voorstellen dat je gekarameliseerde uien en een in ringetjes gesneden zwarte olijf toevoegt. Of een sliertje zelfgemaakte pesto met kaas-kletskoppen uit de oven. 


Pastinaaksoep met gebakken paddestoelen
Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook uit de pers
2 pastinaken, schoongemaakt, geschild met de dunschiller en in blokjes gesneden
1,2 liter kruidenbouillon (van een blokje)
peper en zout naar smaak
olijfolie

2 bakjes gemengde paddestoelen, vers, in plakjes gesneden – 2 x 250 gram
Ik had een bakje met champignos, oesterzwammen, shii-take en chantarellen
10 sprietjes verse bieslook

-extra: een staafmixer


Verhit olie in een soeppan en fruit daarin de knoflook en de ui.
Voeg na 2 minuten de pastinaak erbij en schep een paar keer flink om.
Laat ongeveer 3 minuten bakken.

Schenk de warme kruidenbouillon erbij en laat koken voor 20 minuten.
Controleer dan of de pastinaak gaar is door er in te prikken.

Haal de pan van het vuur en mix met de staafmixer de soep helemaal glad.

Zet de pan terug op het vuur, draai het vuur heel laag, laat de soep nog eventjes doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. Als de soep te dik is, voeg dan nog wat kruidenbouillon erbij, roer zachtjes door.

Verhit een bakpan en bak hierin op matig vuur de paddestoelen. Ze zullen hun eigen vocht af geven en bak totdat dit verdampt is. Breng op smaak met peper en zout.
Snipper een paar stengels bieslook en roer dit door de paddestoelen.

Schep een paar soeplepels soep in een soepbord en schep in het midden een hoopje  paddestoelen, strooi er wat bieslook overheen.

Serveer direct!
Lekker met brood uit de oven en (zelfgemaakte) kruidenboter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten