En nog meer inspiratie en lekkere recepten voor een fijne smakelijke kerst! Overigens zijn de recepten ook onderling goed te combineren, natuurlijk!
Onderstaand recept is voor 4 personen. Eet smakelijk!
Voorgerecht - Boekweitpannenkoekjes met zelfgemaakte pesto, brie en honing
Hoofdgerecht - Gevulde portobello met notensalsa & geitenkaas-bataatjes,
naast een groene salade van sla, komkommer en groene kruiden.
Dessert - Rozemarijn ijs met sinaasappelvlinders
Boekweitpannenkoekjes met zelfgemaakte pesto, brie en honing.
Ingrediënten
Zelfgemaakte pesto (klik hier voor het recept)
3 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
200 gram brie
4 theelepels honing
versgemalen peper uit de molen
paar blaadjes basilicum, ter garnering
125 gram boekweitmeel
snuf zout
3 eieren
3 dl melk
milde olijfolie, om in te bakken
Doe het meel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg een snuf zout en de eieren toe. Schenk een klein scheutje melk erbij en klop met een garde tot een beslag. Giet er elke keer een scheutje melk bij, net zolang totdat er een mooi glad beslag ontstaat. Bak van het beslag pannenkoekjes, gebruik een klein tot middelgroot pannetje, je hoeft niet enorme hoofdmaaltijdpannenkoeken te bakken. Zorg voor 4 mooie pannenkoekjes.
Bestrijk de pannenkoekjes gul met zelfgemaakte pesto. Snij de brie in 4 gelijke porties en leg per pannenkoek een portie brie op de helft van het pannenkoekje. Maal er verse peper overheen. Sla het pannenkoekje dubbel en druppel er honing overheen. Garneer met verse basilicum en de pijnboompitten en serveer direct.
Gevulde portobello met notensalsa & geitenkaas-bataatjes,
naast een groene salade van sla, komkommer en groene kruiden.
Geitenkaas-bataatjes
3 of 4 zoete aardappels of bataten
1 rolletje zachte geitenkaas (125 gram)
peper en zout, naar smaak, uit de molen.
olijfolie
Schil de bataten en snij ze in ongeveer gelijke plakken; plusminus 5 mm dik. Zorg voor 16 plakken, per persoon 4 stuks.
Breng een grote pan water aan de kook en kook de plakken hierin voor 3 minuten. Giet af en bestrooi met zout. Verhit in een grote koekenpan een beetje olijfolie en bak de plakjes bataat om en om voor ongeveer 10 minuten, leg ze als ze gaar zijn op een bord. Snij plakjes van de geitenkaas en beleg hiermee de bataten. Maal er verse peper overheen.
Start vanaf hier met de portobello’s
Gevulde portobello
4 portobello’s (doorsnede zeker 10 cm)
1 rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, uit de pers
1 kleine courgette, in blokjes
theelepel Italiaanse kruiden, vers of gedroogd naar smaak
peper en zout naar smaak, uit de molen.
Olijfolie
1 handje amandelen
1 handje walnoten
1 handje gehakte verse peterselie
Snij het steeltje van de portobello er af en maak een holletje in de portobello, bewaar dit. Verhit olijfolie in een pan, fruit hierin de ui, en voeg na 2 minuten de knoflook erbij.
Schep dit om en voeg de blokjes courgette toe. Bak voor ongeveer 10 minuten, breng op smaak met Italiaanse kruiden, peper en zout.
Bedek een platte ovenschaal met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kwast ondertussen de bolle buitenkant en de binnenkant van de portobello’s in met olijfolie en leg ze met de bolle kant in de ovenschaal. Vul de portobello’s met het groentemengsel uit de pan. Maal er nog wat verse peper overheen.
Zet ze voor 20-25 minuten in de oven.
Hak de noten in grove stukken. Haal de portobello’s uit de oven en verwarm de oven voor op 220 graden. Houd de portobello’s warm op een bord met een goede laag zilverfolie. Bak ondertussen de geitenkaasbataatjes in de oven (5/8 minuten op 220 graden).
Groene salade met komkommer en verse kruiden
Gemixte zak sla – rucola, veldsla, ijsbergsla etc.
Verse kruiden, ik had verse peterselie, bieslook en munt, gehakt
3 stengels bosui, schoongemaakt en in ringetjes
1 komkommer, zaadlijsten eruit geschraapt en in blokjes.
Goede extra-vergine olijfolie
1 of 2 theelepels balsamico azijn
verse peper uit de molen, naar smaak
Doe de sla in een ruime schaal, strooi er de bosui, verse kruiden en komkommer overheen. Maal er verse peper overheen.
Besprenkel met de azijn en de olijfolie.
Maak het bord op:
Leg op elk bord een portobello, strooi er wat van de amandelen en walnoten overheen. Doe hetzelfde met de peterselie. Leg daarnaast op elk bord 4 plakjes bataat en maal er wat verse peper overheen. Besprenkel met goede extra-vergine olijfolie en serveer.
Serveer de salade in een mooie grote saladeschaal aan tafel erbij.
Rozemarijn ijs met sinaasappelvlinders
Maak het ijs een dag van te voren, dan heb je na je hoofdgerecht niet heel veel werk meer aan het dessert. De vlinders kan je op de dag van het menu zelf maken.
Ingrediënten Rozemarijnijs
3 dl melk
4 grote takjes verse rozemarijn + tien blaadjes rozemarijn in kleine fijne stukjes gehakt.
3 eierdooiers
80 gr basterdsuiker
2 tl maïzena
4 dl crème fraiche
1 el rietsuiker
4 grote takjes verse rozemarijn + tien blaadjes rozemarijn in kleine fijne stukjes gehakt.
3 eierdooiers
80 gr basterdsuiker
2 tl maïzena
4 dl crème fraiche
1 el rietsuiker
Breng de melk met de rozemarijn takjes en stukjes aan de kook en laat 20 minuten van het vuur af trekken.
Klop de eierdooiers met de suiker en de maïzena lobbig, blijf goed doorkloppen, uiteindelijk wordt het een vloeibaar mengsel.
Breng de melk weer tegen de kook aan en klop het daarna geleidelijk door het eierdooiermengsel.
Doe het mengsel weer in de pan en lacht het op een zacht vuurtje al roerend binden. Zorg er voor dat het niet meer gaat koken, anders krijg je alsnog klontjes. Doe het mengsel over in een diepvriesbak en haal de takjes rozemarijn eruit, laat de kleine gesnipperde stukjes rozemarijn er in. Dek de bovenkant af met vetvrij papier en laat afkoelen.
Klop de eierdooiers met de suiker en de maïzena lobbig, blijf goed doorkloppen, uiteindelijk wordt het een vloeibaar mengsel.
Breng de melk weer tegen de kook aan en klop het daarna geleidelijk door het eierdooiermengsel.
Doe het mengsel weer in de pan en lacht het op een zacht vuurtje al roerend binden. Zorg er voor dat het niet meer gaat koken, anders krijg je alsnog klontjes. Doe het mengsel over in een diepvriesbak en haal de takjes rozemarijn eruit, laat de kleine gesnipperde stukjes rozemarijn er in. Dek de bovenkant af met vetvrij papier en laat afkoelen.
Roer de crème fraiche erdoor.
Zet de bak in de diepvries, roer elke 2 uur flink stevig om. Doe dit ongeveer 4 keer. Zet elke keer terug in de diepvries. Na de 4e keer roeren, laat je het volledig invriezen.
Of, als je een ijsmachine hebt, laat het mengsel dan daarin goed stevig draaien en vries het daarna in.
Ingrediënten Sinaasappelvlinders
5 plakjes diepvriesbladerdeeg
1 biologische sinaasappel
3 eetlepels witte basterdsuiker
1 ei, geklopt
Laat de plakjes ontdooien op het aanrecht. Rasp ondertussen de schil van de sinaasappel, zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk het witte bittere wat onder de schil zit meeraspt. Vang de sinaasappelrasp op. Klop in een kommetje het ei met een garde.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol er met een deegroller een flinke rechthoekige plak van. Kwast het bladerdeeg in met een beetje ei, wees zuinig anders smaken de vlinders straks te veel naar ei. Strooi er de suiker overheen en verdeel er daarna de sinaasappelrasp overheen. Verdeel gelijkmatig. Rol dan de plak bladerdeeg van een kant op tot aan het midden. Doe het zelfde met de andere kant. Snij van de rol de rommelige zijkanten eraf. Snij daarna deze rol in 8 gelijke plakken. Bekleed een platte ovenschaal met bakpapier, leg de rolletjes op een snijkant op het bakpapier en zet in de oven voor 25 minuten, of totdat ze gaar, gerezen en goudbruin zijn.
Serveren
Leg op elk bordje 2 sinaasappelvlinders, schep er een stuk ijs bij. Als je mooie bolletjes wilt maken moet je 15 minuten voor het serveren het ijs uit de diepvries halen.
Je kan nog naar smaak er een beetje honing overheen druppelen. Serveer direct.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten