Vitatas
Sinds kort haal ik bij Eko Plaza (Zwolle)
de Vitatas op. Dit is een initatief van de website proef.nl
Ik heb gekozen voor de groentetas voor 2
personen. Hierin zitten iedere week 4 a 5 stuks groente. Deze week: zwarte
kool, spitskool, eikenbladsla en een butternut. Ik heb een recept gemaakt met
de groente uit de tas en een typische zomergroente: de tuinboon.
Tuinbonen
Tuinbonen zijn nu in het seizoen en zijn
daarom goedkoop en overal te koop. Ga vooral naar de markt.
Als je tuinbonen enkel dopt dan smaken ze
bitter zeker als ze te lang kookt. Dit is de reden dat veel mensen tuinbonen
niet zo lekker vinden. Je kunt de bonen dan beter dubbeldoppen, dan haal je het
grijze vliesje weg en hou je een
heerlijk knapperig boontje.
Voor de tuinboon maagden onder ons. Je
hebt, als je verse tuinbonen koopt, heel veel nodig. Je hebt zeker 2 kilo per
persoon nodig, want als je gaat doppen blijft er feitelijk niet veel aan
gewicht over.
Dubbeldoppen doe je zo:
Als je alle boontjes uit de grote huls hebt
gehaald blancheer je de boontjes 1 minuut. Giet de boontjes voorzichtig af en
spoel om met koud water.
Je kunt nu gemakkelijk het velletje eraf
halen.
Nu kun de boontjes eigelijk al eten. Wil je
de boontjes bewaren, doe ze in een luchtdicht doosje in de koelkast.
2 kilo dubbelgedopte tuinbonen
½ butternut in blokjes zonder schil
1 krop eikenbladsla
half blok feta in grote blokken*
1 handje amandelen geroosterd en gehakt
1 teenknoflook gesnippert
1 sjalotje gesnippert
10 takjes dille in grove stukken
10 takjes bieslook in grove stukken
100 ml olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
3 eetlepelscitroensap
Bereiding
Fruit de uit en knoflook licht aan in de
olijfolie, ze mogen niet verkleuren. Bak hierna de butternut zachtjes aan.
Leg ondertussen de sla, de dille en
bieslook op een grote platte schaal en meng dit met elkaar. Leg hierop de
boontjes, en de amandelen. Als de butternut gaar en zacht is verdeel deze dan
ook over de schaal. Hierna kun je de feta blokjes over de schaal verdelen.
De
dressing maak je zo
Meng olijfolie de balsamico azijn peper
zout en dille en roer flink door elkaar.
Schept deze met een lepel over de feta
blokjes. En sprenkel hier en daar over de sla.
Breng op smaak met citroensap.
Eet met brood of maak wat zomerkrieltjes uit de oven.
*Laat de feta weg voor een vegan versie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten