zondag 16 oktober 2011

Doperwtjessoep met munt en basilicum

Hierbij een recept voor een heerlijk herfstig soepje. Makkelijk te maken en prima als voorgerecht. Als hoofdgerecht kan ook; serveer dan met lekker brood, soepstengels en smeerseltjes!



Doperwtjessoep met munt en basilicum voor ongeveer 4 personen



Ingrediƫnten:
4 grote kruimige aardappels, geschild en in stukjes
450 gram diepvries doperwten
2 teentjes knoflook, uit de pers
2 rode uien, gesnipperd
1 liter groentebouillon, van tablet
1 bakje creme fraiche (geen demi, zie hieronder)
1 theelepel gedroogde kruizemunt
handje verse basilicum
handje verse munt
3 eetlepels olijfolie

* staafmixer

- Verhit olijfolie in een grote soeppan, voeg ui en knoflook toe en roer zachtjes tot dat knoflook geur afgeeft. Voeg dan de aardappels toe, roer om en om.

-  Voeg de kruizemunt toe en roer nogmaals om, giet er de groentebouillon bij, zet vuur lager en laat zachtjes 15 minuten koken.

- Voeg na 15 minuten de diepvriesdoperwtjes toe, breng opnieuw aan de kook en laat zo ongeveer 3/5 minuten doorkoken. Snijd ondertussen de munt en de basilicum in kleine reepjes.

- Neem de pan van het vuur en maak er met de staafmixer een mooie gladde soep van, zet terug op het vuur, draai het vuur lager en laat zachtjes doorkoken.

- Roer de creme fraiche los met een lepel in een kommetje, giet er een halve soeplepel soep bij en roer voorzichtig tot dat alle soep is vermengt met de creme fraiche. Zet het vuur uit. Giet daarna alle creme fraiche in de soeppan en roer langzaam, zodat er geen klontjes ontstaan.

- Voeg de verse kruiden toe en roer.  Maal er peper naar smaak overheen, proef en voeg nog meer kruiden of peper toe. Serveer direct.

Bij sommige soepen kan je room toevoegen om meer smaak aan de soep te geven. Dat kan in de vorm van creme fraiche, slagroom, kookroom etc. Soms gaat het toevoegen hiervan niet helemaal goed, de room gaat dan schiften. Je kan schiften voorkomen door een volvette room te gebruiken, dat schift nauwelijks, daarnaast zorg je ervoor dat je soep niet meer kookt als je de room toe gaat voegen. Wat ook wil helpen is de truc hierboven, door eerst de room een beetje te verwarmen en dunner te maken met een halve soeplepel soep, en het daarna allemaal in een keer in de soep te gieten, zodat het zich makkelijker vermengt.

1 opmerking:

  1. Gisteravond genoten van deze soep. Nu maar hopen dat mijn gasten het vandaag ook kunnen waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen