Couscous met kaneel en tomaat, gegrilde paprika met feta en pistachenootjes en salade van komkommer en munt.
Het is vandaag 2 oktober en het is 24 graden, daarom een heerlijke volledige maaltijd die heel goed in dit mooie nazomer/herfst seizoen kan. De couscous en de gegrilde paprika zijn zowel warm als koud lekker en goed eerder te bereiden. De komkommersalade is lekker als het direct geserveerd wordt, dan blijft het goed knapperig.
Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediƫnten:
Ingrediƫnten:
Gegrilde paprika
8 rode/gele paprika’s
2 handjes gepelde pistachenootjes
2 eetlepels feta (verbrokkeld)
Couscous met kaneel en tomaat
300 gram couscous
1 bakje kerstomaat, door de helft gesneden
1 grote ui, gesnipperd
1 eetlepel kaneel
olijfolie naar smaak
600 ml groentebouillon
100 gram rozijnen, geweld in warm water
2 eetlepels gehakte peterselie
verse peper uit de molen
Komkommer salade met munt
1 komkommer, geschild
munt naar smaak, gehakt
olijfolie
balsamico azijn
peper en zout
Maak als eerste de gegrilde paprika. Bekleed een ovenschaal met zilverfolie en leg daar de hele paprika’s in. Zet ze 20/25 minuten onder de hete grill. Keer de paprika’s regelmatig, zodat ze aan alle kanten blaren vertonen en zwart blakeren. De paprika’s krimpen, dat is geen probleem, doe er wel voorzichtig mee.
Als ze aan alle kanten zacht zijn geworden onder de grill, stop ze dan in een grote plastic zak en knoop deze dicht. Laat hier de paprika’s ongeveer 10 minuten in rusten.
Als ze aan alle kanten zacht zijn geworden onder de grill, stop ze dan in een grote plastic zak en knoop deze dicht. Laat hier de paprika’s ongeveer 10 minuten in rusten.
Als je de paprika’s kan vasthouden, zonder je te branden, open dan de zak.
Nu kan je de paprika’s snel en makkelijk ontvellen met een scherp mesje. Snij het kroontje en de pitjes weg. Doe dit met alle paprika’s en doe het in een schaal, bestrooi met pistachenootjes en de verbrokkelde feta. Druppel er een beetje olijfolie overheen. Zet weg.
Laat de couscous wellen in een grote schaal, met de groentebouillon. Zet er een deksel op, zodat de couscous goed gaar kan stomen in het vocht.
Verhit olie in een wok of een braadpan en voeg hier de gesnipperde ui bij. Laat dit een paar minuten bakken, voeg daarna de kaneel toe. Roer goed en laat nog weer een paar minuten bakken. Voeg daarna de halve kerstomaatjes toe en roer regelmatig om. Zet het vuur lager en laat dit zo’n 10 minuten bakken.
Roer de couscous los met een vork, voeg de rozijntjes toe en hak de peterselie. Als de tomaatjes een beetje uit elkaar zijn gevallen voeg dan de hele inhoud van de pan bij de couscous en meng voorzichtig, voeg ook de peterselie erbij en een paar draaien van de pepermolen toe. Zet weg.
Tot aan hier kan je deze gerechten eerder op de dag al bereiden, smaken kunnen zo goed intrekken en het wordt daardoor alleen maar lekkerder.
Maak vlak voor dat je gaat serveren de komkommersalade. Schraap met een theelepel de zaadlijsten uit de komkommer, en snij de helften nog een keer doormidden, en daarna in plakjes. Doe dit in een schaal, hak de munt heel fijn en vermeng dit met de komkommer. Druppel er olijfolie en balsamicoazijn overheen. Draai er wat verse peper over. Serveer direct.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten