woensdag 16 januari 2013

Mini Maki & Nigiri avocado en komkommer


Een nieuwe gastredacteur! Rob Peters maakt sinds een jaar de heerlijkste sushi. Vooral de vegetarische zijn zijn specialiteit. Lees hieronder zijn geheim.




Om volleerd sushi chef te worden dien je jarenlang intensieve training te ondergaan bij veelal een slavendrijver van een Japanse meester. Wij hebben daar in onze drukke levens vanzelfsprekend absoluut geen tijd voor, laat staan zin in. Dit sushi recept is dus een simpele maar uiterst lekkere variant met avocado en komkommer die je met een beetje handigheid zo zelf kunt maken.



Ingrediënten

Sushi rijst       - 250 gram
Rijstazijn        - 5 el. 
Nori                 - 1 pak

Avocado        - 1 (eetrijp)
Komkommer - 1/2
Citroen           - 1/2

Wasabi
Mayonaise
Soyasaus
Zout
Suiker

Aanbevolen: Sushi rol matje

Rijst:

Was de rijst ongeveer drie keer tot het water bijna helder is. Voeg 350 cl water toe en breng aan de kook. Kook de rijst op laag vuur en met het deksel op de pan binnen 10 minuten gaar. Roer af en toe door om aankoeken te voorkomen maar probeer het deksel zo veel mogelijk op de pan te laten. Laat na het koken de rijst nog 15 minuten met het deksel op de pan staan. Pas daarna is de rijst perfect gaar.

Verwarm terwijl de rijst stoomt 4 a 5 eetlepels rijstazijn in een pan, en voeg hier een theelepel zout en een theelepel suiker aan toe. Haal de pan, als het zout en de suiker zijn opgelost, van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg het mengsel bij de rijst en verspreid de rijst over een groot plateau of bord om af te koelen tot deze lauw/warm is.

Wasabi-Mayonase:

Doe terwijl de rijst kookt een flinke lepel mayonaise in een schaaltje. Voeg hieraan naar smaak een snuf zout en citroensap toe. Voeg daarna stapsgewijs wasabi toe tot de mayonaise de gewenste scherpte heeft.

Soyasaus:

Veel soya saus uit Nederlandse winkels is erg zout of zurig. Je kunt hier rustig wat water aan toevoegen om het milder te maken.

Mini maki:

Snijd de komkommer in dunne vierkante slierten van ongeveer een halve centimeter dik en snijd de avocado in plakken zodat je een soort halve manen krijgt. Snijd een vel nori in de breedte doormidden.

Tip: Begin pas met het rollen van de sushi als de rijst lauw warm is en zorg voor vochtige handen zodat de rijst niet aan je handen blijft plakken.




Leg een half vel nori op je rol-matje en verspreid in de volledige breedte een laag rijst. Laat aan de bovenkant een rand leeg. Leg een strook komkommer of avocado bijna vooraan op de rijst en rol met behulp van je rol-matje het geheel op. Duw tijdens het rollen de avocado of komkommer naar binnen zodat deze midden in de rol terecht komt. Vouw de overgebleven strook nori om de rol heen en plak eventueel met vochtige handen vast.

Eet de mini maki’s zo snel mogelijk na bereiding zodat de nori nog krokant is !

Nigiri Avocado:

Rol met vochtige handen een langwerpige bol rijst. Oefen niet te veel druk uit op de rijst, dan blijft deze het lekkerst. Leg één plak Avocado op de rijst en wikkel een dunne strook nori om de nigiri heen zodat deze bij elkaar blijft.

Eet de sushi op kamertemperatuur zo snel mogelijk, dan is het het lekkerst. Groene thee of een (Japans) biertje smaken er uiterst goed bij !


1 opmerking:

  1. Paar extra tips van iemand die ook al ruim 10 jaartjes enthousiast sushi maakt en het aan anderen heeft geleerd. Iedere (amateur) sushi-maker heeft trouwens zijn eigen gewoontes en tradities en zowaar ceremonies. Bij twijfel refereer aan deze fantastische film: http://www.imdb.com/title/tt1772925/, als je denkt dat je het beter kan dan hem, heb je het fout.

    Was méér dan 3x. Veel meer. Wassen is zonder enige twijfel de belangrijkste stap en het makkelijkst om te verpesten. Zelden ben je na een half uur al klaar. Laat na wassen de rijst een half uurtje rusten; niet in het kookwater.

    Kook een velletje kombu mee met de rijst voor de smaak. Eventueel ook een vleugje sake als je daar van houdt.

    Maak het rijstazijn mengsel tijdens koken van de rijst, zodat het af kan koelen tot lichaamstemperatuur en je het direct na koken vak rijst kan mengen. Wees voorzichtig bij mengen; de rijst is nog vrij kwetsbaar direct na koken.

    Laat de rijst niet te veel afkoelen; sushi moet op lichaamstemperatuur (zie medische thermometer voor referentie) worden opgediend; koud is ronduit smerig en te lang wachten droogt het rijstazijn mengsel op.

    Haal je ingrediënten bij een toko of groothandel (chinese groothandels controleren nooit of je er wel mag winkelen). Veel goedkoper en betere kwaliteit. Haal sowieso nooit de rijstazijn of soja bij een supermarkt; gegarandeerd troep.

    Voor het maken van Nigiri kan je gereedschapjes krijgen. Erg makkelijk maar het levert erg breekbare "blokjes" op. Met een beetje oefenen is het met de hand goed te doen.

    Als je voor rauwe vis (is vloeken op dit blog?) gaat, ga dan sowieso naar de specialist; zelfs vishandels hebben normaliter geen rauw eetbare vis op voorraad. Wees er op voorbereid dat je een fortuin betaald voor goede vis. Kweek-vis is niet rauw eetbaar. Gekookte vis op sushi is niet lekker.

    Verder kan je alles er op doen wat je wil; sushi met fruit, vlees (ik blijf vloeken) en zelfs spam (http://nl.wikipedia.org/wiki/Spam_(vlees)) is in Japan geen uitzondering!

    Omeletje voor op de sushi is lekker en makkelijk; eigeel, stijfsel, suiker en koken met dichte pan op zo laag mogelijk vuur (niet voorverwarmen).

    BeantwoordenVerwijderen