zondag 23 september 2012

Gevulde Mini paprikaatjes






Op de streekmarkt van Nooterhof hebben we nog iets bijzonders gevonden. Hele schattige paprikaatjes. Ze zien er echt als een delicatesse uit. Het zou zonde zijn om deze kapot te snijden en ze door de pasta saus mengen.
Daarom maak ik met deze mooie paprikaatjes een klassiek vegetarisch gerecht.
Je kunt ze als borrelhapje eten maar zijn ook prima als lunchgerecht.



Wat heb je nodig:

10 mini paprikaatjes
3 eetlepels linzen
2 kleine rondjes zachte geitenkaas
1 takje rozemarijn
3 blaadjes salie
3 takjes tijm
Krulsla (decoratie)
4 eetlepels olijfolie
peper
zout


Bereiding

Kook de linzen in 10 minuten gaar,  ze mogen wel wat bite hebben.
Hak ondertussen de kruiden fijn en doe deze in een kommetje met de olijfolie, doe er flink wat peper en zout bij. Laat dit even staan.
Giet de linzen daarna af en laat ze uitlekken.
Snij de kapjes van de paprika’s af en haal de zaadlijsten eruit. Bewaar de kapjes. Blancheer de paprika’s 5 minuten. Haal ze uit de pan en spoel ze af met koud water. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Brokkel de geitenkaas in kleine stukjes en meng met de linzen. Sprenkel hier de olie met kruiden over en roer het door.
Vul nu de paprika’s met het linzenmengsel. Leg wat sla op een bord en leg hier de gevulde paprika’s op. Je kunt ook de kapjes op de paprika’s leggen.
Sprenkel nog wat kruiden olie over de paprika’s voor wat extra smaak .




dinsdag 18 september 2012

Salade met ovengedroogde vijgen en geitenkaas


Salade met ovengedroogde vijgen en geitenkaas
Bijgerecht, voor 2 personen

 
Op de markt zijn weer heerlijke verse vijgen te koop. Lekker om uit te lepelen of om te verwerken in een taart of toet. Er zijn heel veel recepten met vijgen te vinden, maar deze is toch wel echt een blijvertje in mijn keuken en op de eettafel.

Rijpe vijgen moet je eigenlijk snel verwerken. Meestal koop ik er iets te veel, zodat ik de overgebleven vijgen kan drogen in de oven. Het is niet moeilijk maar je hebt wel veel tijd nodig.

Wat heb je nodig:
4 verse vijgen, doormidden gesneden, het harde steeltje verwijderd
100 gram zachte geitenkaas
1 eetlepel honing
1 zak gemengde sla
olijfolie
peper en zout
  
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 100 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de vijgen op, met de snijkant naar boven. Zet de vijgen in de oven voor ten minste 4 uur.
Laat de vijgen afkoelen.

Doe de sla in een ruime slakom. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Leg er de vijgen op de sla en verdeel er stukjes geitenkaas overheen.  Breng op smaak met een beetje honing, druppel er eventueel nog wat olijfolie over. 


maandag 10 september 2012

Mais met uitjesdressing



Mais met uitjesdressing

Malshertje is gek op mais. Meestal gebruiken we mais uit blik, maar wanneer er verse maiskolven op markt te koop zijn, dan is dat toch echt wel lekkerder.
Twee maiskolven zijn precies genoeg voor twee personen, en met deze uitjes/tijm dressing erover worden ze een smaakvol bijgerecht. 

Wat heb je nodig:
Twee maiskolven, bladeren en draden eraf, schoongemaakt, gehalveerd
Olijfolie, 2 eetlepels, of meer naar smaak
1 rode ui, grof gesnipperd
1 eetlepel gedroogde tijm
1 teen knoflook, uit de pers
peper en zout, naar smaak
4 grote saté-prikkers, doormidden gebroken

Zo maak je het:
Zet een grote pan met water op het vuur, breng aan de kook. Halveer de maiskolven als ze niet in hun geheel in de pan passen. Als het water kookt voeg je de mais toe, breng op nieuw aan de kook en kook de maiskolven voor ongeveer 5 of 6 minuten.
Prik er in met een vork, als dit gemakkelijk gaat dan zijn je maiskolven gaar en kan je ze afgieten. Bestrooi direct na het afgieten de maiskolven rondom met een beetje zout.

Maak, terwijl de mais, kookt de dressing. Verhit in een koekenpannetje wat olijfolie. Fruit hierin de ui en de tijm, voeg na een minuut of 2 de knoflook erbij en zet het vuur zacht. Laat zachtjes borrelen totdat je de mais afgiet.  Breng op smaak met peper en zout.

Steek in elk stuk mais aan elke kant een satéprikker, zo kan je de kolf goed vasthouden. Leg de maiskolven in een schaal en verdeel er de dressing overheen. Serveer direct, lekker met gebakken aardappeltjes en een groene salade.


donderdag 6 september 2012

Geslaagde Borlottibonen Salade





 Malshertje ontdekte op de streekmarkt bij de Nooterhof de Borlotti boon, ook wel de kievitsboon genoemd (vanwege het gespikkelde schilletje). Deze Borlotti bonen komen van teler de Zonnehorst in Punthorst.

Jammer genoeg verdwijnen de spikkels als je de bonen kookt maar de heerlijke smaak blijft. De Borlotti boon is in de supermarkt en bij de biologische supermarkt (nog) niet te verkrijgen. Dus struin de streekmarkten af om de Borlotti boon te vinden, net als die kievitseieren…..!


Maak deze salade als amuse, als klein bijgerecht of als prachtig voorgerechtje! 
Voor 4 personen.

Dit heb je nodig :
8 Borlotti peulen
Klein blikje mais, uitgelekt
Handje rucola sla
Klein bakje zure room
100 gr. Manchego kaas, grof geraspt
1 Sjalotje, fijn gesnipperd
1 teen knoflook, uit de pers
Limoensap
Platte peterselie, gehakt
Peper & Zout, naar smaak
Olijfolie

4 port glaasjes

Zo maak je het:
Dop de bonen en kook ze 20 minuten.
Pers een halve limoen uit boven een bakje en doe hier de gesnipperde sjalot en de knoflook bij. Breng op smaak met peper en zout. Je hebt nu een mariade waar straks de bonen in afkoelen.

Klop door de zure room een eetlepel peterselie en een beetje peper en zout. Hou wat peterselie achter voor garnering.

Als de bonen gaar zijn giet je ze af en spoel ze af met koud water en doe ze daarna in de marinade, schep voorzichtig om. Laat ze hier in 10 minuten marineren en afkoelen.

Glaasjes vullen
Leg in alle glaasjes een klein laagje rucola. Doe daarboven een laagje mais.
Nu kun je het zure room-peterselie mengsel daarop scheppen.
Schep de bonen uit de marinade en in de glaasjes.  Voeg 2 of 3 snippers ui tussen de bonen.
Maak de laagjessalade af door er gerapste Manchego overheen te strooien, garneer met wat gehakte peterselie. 


 

maandag 3 september 2012

Je eigen bonen doppen - dubbelgedopte tuinbonensoep







Wij van Malshertje kunnen onze eigen boontjes wel doppen. Zelfs dubbeldoppen, als het om tuinbonen gaat. Afgelopen zaterdag kocht een der Malseherten 2 kg verse tuinbonen op de markt, er zou een lekker licht soepje van gemaakt worden. Maar het dubbeldoppen is wel een karweitje, heerlijk zo op zondagmiddag, muziekje aan, wijntje erbij en lekker in concentratie de boontjes doppen.



















Ook was Malshertje dit weekend te vinden op de Bio-Boerenmarkt van Zwolle, bij de Nooterhof. De Smaak van Zwolle. Daar kochten we heerlijke producten; een rogge/venkel/koriander brood, een paar prachtige oranje pompoenen, wat mini-paprika's. Ook een heerlijk blauw kaasje, die voor ons ter plekke werd aangesneden, ging mee in de tas naar huis.








 Dubbelgedopte Tuinbonen Soep           

Wat heb je nodig:
2 kg verse tuinbonen ( of 450 gram diepvriestuinbonen)
750 ml kruidenbouillon
2 grote of 3 kleine uien, grof gesnipperd
3 teentjes knoflook, uit de pers
2 theelepels Italiaanse kruiden
Extra Vergine Olijfolie

Zo maak je het:
Dop de verse tuinbonen en kook ze 3 minuten in een ruime pan. Giet de tuinbonen af en spoel onder koud water. Verwijder nu, met een mesje het dikke grijze velletje; dit heet dubbeldoppen.

Verhit een eetlepel olijfolie in de soeppan, fruit hierin 2 minuten de ui, voeg daarna de knoflook en de Italiaanse kruiden erbij. Schep om, en laat een minuut rusten. Doe de tuinbonen erbij en roer voorzichtig. Schenk, na 3 minuten, de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken. Haal de pan daarna van het vuur en pureer met een staafmixer tot een mooie egale soep. Breng op smaak met peper en zout.

Schenk de soep in kommen of in mooie soepborden. Druppel in elk bord een eetlepel olijfolie. Serveer direct.

Malshertje serveerde de soep met heerlijk Rogge/Venkel/Koriander brood met een blauwaderkaasje van de Bio-Boerenmarkt.